12 września 2011

Zapiekane ziemniaki z porem i szynką

W tygodniu, kiedy nie zawsze jest czas na przygotowanie wymyślnych dań, na obiad można przygotować szybką zapiekankę. Po pierwsze przygotowanie zajmuje jakieś 15 minut, resztę zrobi z nas piekarnik. I drugi argument przemawiający na korzyść tego dania – podane składniki zazwyczaj znajdują się w każdej lodówce.



Składniki:
·         0,5 kg ziemniaków
·         Biała i jasnozielona część pora
·         Plaster szynki
·         Szczypta soli i pieprzu
·         Opcjonalnie – szczypiorek

Sos:
·         Łyżka śmietany
·         Łyżeczka musztardy
·         3 łyżki mleka
·         Szczypta soli i pieprzu
·         Szczypta pieprzu ziołowego

Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, podgotować w osolonej wodzie około 10 minut. Szynkę pokroić w paski lub w kostkę, podsmażyć. Pora pokroić w plasterki. Mleko, śmietanę i musztardę wymieszać z przyprawami. Ziemniaki odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać podsmażoną szynką i porem, zalać wszystko przygotowanym sosem. Zapiekać około 20- 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż na wierzchu lekko się przyrumieni. Podawać gorącą, posypaną szczypiorkiem i np. z sałatą.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. O ten przepis koniecznie musi dołączyć do akcji Warzywa psiankowate! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wrócić z pracy, zjeść coś takiego i odpoczywać. Super.

    OdpowiedzUsuń