3 września 2011

Włoski makaron na sposób azjatycki

Włoski bo to spaghetti, na sposób azjatycki bo przygotowany w woku, ostry, z dodatkiem imbiru. Jako dodatki dodałam cukinię, którą uwielbiamy i pierś z kurczaka, jako mięsny dodatek, dość delikatnie, ale za to przyprawione tak, że wyraźnie wybija się ostry posmak. Proporcje dodawanych przypraw podaję orientacyjnie, jeśli wolicie bardziej ostre dodajcie więcej ostrej papryki i pieprzu, jeśli lubicie wyraźny smak czosnku zamiast dwóch ząbków dodajcie cztery, tak żeby Wam  smakowało. Przygotowanie w woku zajmuje góra 20 minut. 



Składniki:
·         Cukinia
·         Pierś z kurczaka
·         Cebula
·         2 ząbki czosnku
·         Pół łyżeczki imbiru
·         Pół łyżeczki pieprzu ziołowego
·         Pół łyżeczki papryki ostrej
·         Pół łyżeczki papryki słodkiej
·         Sól
·         Świeżo zmielony pieprz
·         Pół paczki makaronu
·         2 łyżki oliwy


Cukinię obrać, przekroić, wyjąć pestki, pokroić w plasterki, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce oliwy. Wyjąc i podsmażyć cebulę i czosnek, po chwili dodać cukinię, podsmażyć, można dolać troszkę wody. Doprawić do smaku, dorzucić kurczaka i podsmażyć jeszcze parę minut. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu lub według własnych preferencji. Można wymieszać go razem z sosem.

Smacznego!


1 komentarz: