19 września 2011

Rybka w papilotach


Pomysł na podanie rybki, robi wrażenie, a nie wymaga wielu przygotowań. Można użyć dowolnego fileta.

 
Składniki:
2 filety z ryby (po około 150-200g każdy)
2 pory (część biała i jasnozielona)
Nać pietruszki
Śmietana 30%
Parę plasterków cytryny
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz

 

Pory pokroić w drobne półplasterki. Podsmażyć na oliwie, tak żeby zmiękły ale się nie przypiekły (niecałe 10 min na niewielkim ogniu), przyprawić solą i pieprzem. Folię aluminiową posmarować oliwą, wyłożyć plasterkami cytryny na wielkość fileta, położyć na nich rybę, przykryć porem i natką pietruszki (mogą być inne ulubione zioła, chociaż nie polecam bardzo wyrazistych ziół jak bazylia czy oregano).  Całość polać śmietaną, około 2-3 łyżki na porcję. Folię zawinąć, zostawiając wolną przestrzeń. Piec 12-15 minut (w zależności od ryby) w 220°C. Podawać zawinięte w folię z ziemniakami, frytkami, surówkami lub czego tylko dusza zapragnie.

Smacznego!

 

1 komentarz: