11 września 2011

Panna cotta

Panna cotta to znany włoski deser. Delikatny w smaku, ale można urozmaicić go dodatkami i wtedy zmienia charakter. Ja użyłam gorzkiej czekolady i posypki z pokruszonego herbatnika kakaowego. Na niedzielne, leniwe popołudnie deser idealny.


Składniki:

• 200 ml śmietany 30 lub 36%
• 200 ml mleka
• 60 g cukru
• Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki wody

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić. Śmietankę, mleko, cukier i wanilię wymieszać w rondlu, często mieszając doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia. Rozpuścić w mieszance żelatynę, dokładnie mieszając. Wlewać do filiżanek, kokilek lub kieliszków, odstawić do lodówki na parę godzin, aż stężeje. Podawać z ulubionymi dodatkami.


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Deser prosty... ale jaki pyszny^^

    OdpowiedzUsuń
  2. deser elegancko podany, a jak smakuje, polecam!

    OdpowiedzUsuń