3 września 2011

Owoce pod kruszonką – crumble owocowe

Łatwy i szybki deser. Nie trzeba przygotowywać spodu, podpiekać… Użyłam gruszek i jabłek, ale doskonale sprawdzą się truskawki, brzoskwinie, rabarbar, śliwki, można także wzbogacić rodzynkami lub orzechami i miodem. Proponuję podawać na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. W tej wersji jako dodatek posłużyły lody waniliowo – truskawkowe. 


Składniki:
·         ¾ szklanki mąki
·         1/2 szklanki cukru
·         50 gram miękkiego masła lub margaryny
Dodatkowo:
·         2 duże gruszki
·         1 jabłko
·         Cukier do posypania
·         Łyżeczka cynamonu


Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i masło, zagnieść. Owoce rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfance posypać cukrem i cynamonem. Na wierzchu rozsypać kruszonkę.  Piec około 20-30 minut, do zrumienienia kruszonki, w temperaturze 180 stopni.
Zagniecione ciasto, można uformować na kształt kuli i odłożyć na pół godziny do zamrażalnika, po tym czasie ciasto można zetrzeć na tarce, tak żeby przykryć owoce.

Smacznego!

 

1 komentarz:

  1. Jadłam!!! i było pyszne :) Bo wszystko co robi Anetka jest pyszne :*****

    OdpowiedzUsuń