4 września 2011

Najlepsza domowa pizza

Oto łatwy i szybki sposób na przyrządzenie ciasta do domowej pizzy, które co najważniejsze zawsze się udaje. Drożdże wkruszamy od razu do ciasta, nie trzeba robić rozczynu i czekać, aż wyrośnie. W wersji prezentowanej na zdjęciach pizza z boczkiem i kurkami. Składniki prezentowane poniżej wystarczają na jedno grube lub dwa cienkie ciasta, w zależności od tego kto co lubi.


Składniki na ciasto:
·         3 szklanki mąki
·         Pół płaskiej łyżeczki cukru
·         Pół płaskiej łyżeczki soli
·         Pół kostki drożdży
·         3 łyżki oliwy lub oleju
·         1 szklanka ciepłej wody

Składniki na sos:
·         Słoiczek koncentratu pomidorowego
·         Pół łyżeczki soli
·         Pół łyżeczki cukru
·         Łyżeczka oregano
·         Łyżeczka bazylii
·         Trochę zmielonego pieprzu
·         2 ząbki czosnku


Zaczynamy od zrobienia sosu, żeby miał chwilę na przegryzienie się. Do słoiczka koncentratu dodajemy przyprawy (czosnek najlepiej pokroić w drobną kosteczkę, gdyż wyciśnięty traci „na mocy”, ewentualnie wycisnąć trochę więcej w zależności od upodobań). Wszystko wymieszać i odstawić.
Mąkę wysypać, zrobić zagłębienie, dodać sól, cukier, oliwę, wkruszyć drożdże i wymieszać. Dolewać powoli wodę i ugniatać do uzyskania zwartego ciasta które nie lepi się do rąk (przy wyrabianiu można podsypywać powierzchnię). Ciasto rozkładamy na blaszce i odstawiamy na parę minut. Włączamy piekarnik, w międzyczasie przygotowujemy składniki w zależności od upodobań i tego co akurat mamy w lodówce. Gdy piekarnik nagrzeje się do 250°C na ciasto nakładamy sos, posypujemy startym serem oraz dodajemy przygotowane składniki. Całość posypujemy odrobiną oregano. Pieczemy 10-12 minut w 250°C.

Smacznego!
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz