27 września 2011

Muszle z tuńczykiem w sosie pomidorowym

Nadziewane muszle tak mi się spodobały, że mogłabym je podawać pod każdą postacią. Tym razem nafaszerowałam muszle sosem z tuńczykiem, który przygotowuję dość często, ale zazwyczaj podawałam z rurkami lub świderkami. Z muszlami smakował jeszcze lepiej :)

 
Składniki:
·         Pół opakowania makaronu w kształcie muszli

Sos:
·         Puszka tuńczyka w sosie własnym
·         Pomidory krojone, obrane z puszki lub świeże, sparzone, obrane ze skórki
·         Cebula
·         Ząbek czosnku
·         Szczypta papryki słodkiej, ostrej, pieprzu ziołowego, soli, ziół prowansalskich
·         Łyżeczka mąki
·         Łyżeczka masła
·         Pół małego kubka śmietany
·         Kilka oliwek i lisków bazylii

Cebulę i czosnek podsmażyć na odrobinie oliwy, dodać tuńczyka, chwilę razem podsmażyć, dodać pomidory, doprawić i dusić około 15 minut, aż płyn wyparuje. Muszle ugotować według przepisu na opakowaniu. Masło rozprowadzić w rondelku z mąką, dodać śmietanę, podgrzać, ale nie gotować. Nadziewać muszle farszem, układać w naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną. Na każdej muszli układać kilka plasterków oliwek i listek bazylii. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż wierzch nieco się zrumieni, u mnie zajęło to 20 minut.


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Morsko - makaronowe klimaty:))
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię muszle nadziewane ,a te twoje są super:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, udały się, wszystkim polecam!

    OdpowiedzUsuń