9 września 2011

Muszle nadziewane bakłażanem z sosem beszamelowym

Sezon na najlepsze i najtańsze warzywa w pełni. Polecam wypróbować ten przepis na makaron nadziewany warzywnym farszem. Nadzienie jest aromatyczne dzięki dodatkowi rozmarynu, za to sos delikatny. Całość świetnie się równoważy. Takie muszle przyrządziłam po raz pierwszy, ale tak mi się spodobały, że już przymierzam się do kolejnych kombinacji.


Składniki:
·         Opakowanie makaronu w kształcie dużych muszli
·          1 bakłażan
·         1 cebula
·         Ząbek czosnku
·         Kilka małych pomidorków
·         Pół łyżeczki rozmarynu
·         Szczypta pieprzu ziołowego
·         Sól i pieprz
Sos beszamelowy:
·         3 łyżeczki masła
·         3 łyżeczki mąki
·         Mleko
·         Szczypta soli i pieprzu

 
Bakłażana umyć, wyjąć miąższ i pokroić w kostkę, posolić i odstawić. Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Bakłażana przepłukać i dodać do cebulki. Podsmażyć do miękkości (można podlać odrobiną wody, gdyby się przypalało). Gdy bakłażan będzie gotowy zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę pomidorki. 

Sos: w rondelku rozpuścić masło, mieszając dodać mąkę i dolewać stopniowo mleko, do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawić solą i pieprzem. 

Ugotowane według przepisu na opakowaniu muszle, nadziewać przygotowanym farszem i polać sosem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni piekarniku, około 20 minut, aż na wierzchu lekko się przyrumieni.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Bardzo dziękuję za udział w akcji. Przepis jest bardzo ciekawy i oryginalny. Proszę o umieszczenie banerka akcji lub linku do zaproszenia http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285 we wpisie - taki jest warunek akceptacji przepisów. Wiem, że jest w dolnym pasku bloga banerek, ale tutaj chodzi o to żeby w przyszłości było wiadomo, że dany wpis brał udział w danej akcji. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za dodanie banerka, przepis został już zaakceptowany. Pozdrawiam i zapraszam do dalszego gotowania z psiankowatymi

    OdpowiedzUsuń