10 września 2011

Marynowany czosnek

Czas przygotowywać przetwory na jesień. Proponuję czosnek marynowany. Pasuje do mięs, pasztetów lub jako dodatek do kanapek. Poza tym ten przepis jest bardzo szybki i łatwy, więc jeśli chcecie cieszyć się przetworami własnej roboty, a przy tym nie macie ochoty męczyć się długimi przygotowaniami i lubicie czosnek, to zapraszam.


Składniki:
 
  • 6 dużych główek czosnku
Składniki na zalewę:

• 150 ml octu winnego
• 750 ml wody
• Pół łyżki soli
• Pół łyżki cukru

Czosnek obrać. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Gotować około 5 minut, wrzucić czosnek i gotować 2 – 3 minuty. Gorące wlewać do słoiczków i od razu zakręcać. Odstawić wieczkiem do dołu na parę minut. Gotowe.

Czosnek jako dodatek do schabu z dynią makaronową (przepis wkrótce):


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Będę takie robić, myślałam tylko o dodaniu odrobiny ostrej papryczki :) Ale jadłam też taki i jest super!

    OdpowiedzUsuń