5 września 2011

Krem z buraczków

Zazwyczaj z buraczków przygotowuje się barszczyk, zazwyczaj z uszkami, ewentualnie z młodych – botwinkę. Tym razem trochę inna wersja – proponuję krem z buraczków. Ilość przypraw ograniczona do minimum, smak warzyw broni się sam, ale wywar trzeba gotować dobre 40 minut, żeby nabrał smaku. Mimo to krem nie jest pracochłonny, wystarczy wszystko wrzucić do garnka, a na koniec zmiksować.


Składniki:
·         5 buraczków
·         2 ziemniaki
·         1 marchewka
·         Sól
·         Pieprz
·         Łyżka śmietany
·         Kilka kropel soku z cytryny


Warzywa obrać, pokroić na mniejsze części, zalać około 1,5 – 2 litra wody, doprawić solą i pieprzem. Gotować, aż warzywa będą miękkie, a wywar aromatyczny. Można wcisnąć kilka kropel cytryny dla uzyskania intensywnego koloru. Warzywa można przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem, albo zrobić to w garnku. Wymieszać i podawać dekorując łyżką śmietany.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz