6 września 2011

Knedle ze śliwkami

Pomysł na obiadowe, sezonowe danie. Najlepiej smakują latem ze świeżymi owocami, nie są pracochłonne, zaraz po ugotowaniu są najsmaczniejsze. W tej wersji, najpopularniejsze chyba, ze śliwkami, lekko doprawione cynamonem, ale polecam też wypróbować z truskawkami lub rabarbarem.  Podałam je z syropem i orzechami, coś innego niż śmietana lub bułka tarta, chociaż te są równie pyszne.


Składniki:
·         0,5 kilograma ziemniaków
·         2 – 3 szklanki mąki
·         2 jajka
·         Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
·         0,5 kilograma śliwek
·         Łyżka cukru
·         Łyżeczka cynamonu
Polewa:
·         4 łyżki cukru
·         4 łyżki rozdrobnionych orzechów
·         4 łyżki wody
·         Śmietana 12 lub 18%

Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub zmiażdżyć tłuczkiem, dokładnie wystudzić. Do ziemniaków wbić jajka, dodać sól i cukier, dosypując mąkę wyrobić gładkie ciasto. Z ciasta uformować wałek i odcinać mniejsze kawałeczki i na dłoni formować placuszki. Ułożyć śliwkę i dosypać odrobinę cukru i cynamonu, zlepić i uformować w dłoniach kulkę. Wrzucać do wrzącej wody i gotować aż wypłyną na wierzch. Na patelnię wsypać cukier, dolać wodę, do powstałego syropu dodać orzechy. Polać syropem knedle, podać ze śmietaną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz