5 września 2011

Gofry

Mnie gofry kojarzą się z wakacjami nad morzem. Są pyszne, leciutkie, z bitą śmietaną, owocami, syropem, dżemem, masłem orzechowym… same pyszności. 

Składniki:
·         150 g mąki
·         50 g roztopionego masła
·         1,5 łyżki cukru
·         2 jajka
·         Szklanka mleka

Dodatki:
·         Bita śmietana
·         Dowolne owoce


W misce wymieszać mąkę, cukier, roztopione masło, żółtka, stopniowo dolewać mleko. Wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Gofrownicę rozgrzać maksymalnie, nalewać ciasto, piec aż gofry będą ładnie zrumienione. Przed nałożeniem kolejnej porcji ciasta gofrownicę należy ponownie porządnie rozgrzać. Podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz