18 września 2011

Gazpacho z grzankami czosnkowymi

Danie mało zajmujące, zarówno jego przygotowanie zajmuje mało czasu, jak i w „sezonie pomidorowym” pochłonie niewiele domowego budżetu. Idealne na gorące dni.


Składniki (na 2 porcje):
0,5 kg pomidorów
1 cebula
1 mały ogórek
2 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
3 kromki chleba


Pomidory obrać ze skórki i zmiksować z cebulą, ogórkiem i 1 ząbkiem czosnku. Dolać dużą łyżkę stołową oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Wstawić do lodówki i dobrze schłodzić. Chleb pokroić w kostkę. Na patelnię wlać około 3 łyżki oliwy, dodać ząbek drobno posiekanego czosnku i podgrzać, wrzucić chleb i smażyć do uzyskania chrupkich grzanek. Opcjonalnie (jak na zdjęciu) można przed podaniem dorzucić paprykę pokrojoną w kostki oraz cebulę w postaci cienkich krążków.

Smacznego!

1 komentarz: