7 września 2011

Ciasteczka z lemon curd

Same ciasteczka są proste, kruche i delikatne, a smaku nabierają dopiero po posmarowaniu ich kremem cytrynowym – lemon curd. Podaję niezawodny moim zdaniem przepis na kruche ciasto i trochę zmodyfikowaną przeze mnie wersję lemon curd. Przejrzałam wiele przepisów i receptur i na ich podstawie stworzyłam swój przepis. Krem jest intensywnie cytrynowy, ale słodziutki. Polecam do ciasteczek, tart, kremów lub po prostu wyjadać ze słoiczka.

 
Składniki na kruche ciasto:

·         140 g mąki
·         40 g cukru
·         80 g miękkiego masła
·         Żółtko

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i żółtko. Szybko zagnieść, tak, żeby powstało gładkie ciasto, nielepiące się do rąk. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na chwilę do lodówki. Rozwałkować cienko między dwoma warstwami folii spożywczej (tak moim zdaniem jest łatwiej, nie trzeba podsypywać mąką, ciasto nie klei się do blatu, ani wałka). Wyciąć foremkami lub szklanką ciasteczka. Piec  10 – 15 minut w temperaturze 180 – 200 stopni. 


Składniki na lemon curd:
·         4 cytryny
·         ¾ szklanki cukru
·         3 jajka
·         Łyżeczka masła
·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać z cukrem i postawić na małym ogniu. Dodawać po jednym jajku, szybko i dokładnie mieszać, doprowadzić do stanu gdy już prawie zacznie się gotować, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać, gdy zacznie gęstnieć zdjąć z ognia. Dodać masło i wymieszać. Gorącym curdem smarować ciasteczka.
Smacznego!


Ciasteczka tu i tam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz