15 września 2011

Bliny


Bardzo fajne drożdżowe placuszki, same w sobie bardzo oszczędne w smaku. Całości nadają wyrazu użyte do nich dodatki. W tej wersji gęsta śmietana 18%, sos czosnkowy (czosnek, jogurt, majonez, zioła), oraz pasta jajeczna (posiekane jajka ugotowane na twardo, sól, pieprz, majonez, szczypiorek). Im więcej wymyślnych dodatków tym więcej radości jedzenia. Zapraszam do dzielenia się swoimi sposobami podawania blinów. Przepis trochę zmieniony, gdyż została użyta tylko mąka pszenna (w oryginalne używa się pół na pół z mąką gryczaną).


 
Składniki:
·         2 szklanki mąki
·         300 ml mleka
·         25g drożdży
·         2 szczypty soli
·         2 łyżki roztopionego masła
·         2 jajka

 

Mleko podgrzewamy, dodajemy masło, szczyptę soli i drożdże, mieszamy do rozpuszczenia drożdży i wlewamy roztwór do mąki. Wszystko ze sobą mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na około 30-40 minut do wyrośnięcia. Ciasto powinno zwiększyć 2-3 razy swoją objętość. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy do całości i delikatnie mieszamy, białka ubijamy ze szczyptą soli i całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy (kleisto - leistej). Smażymy na oleju nakładając  łyżką cienkie warstwy ciasta. Uwaga bliny szybko się smażą, a powinny być ładnie zarumienione, wielkości małej bułeczki, ale zależy jak kto woli. Podawać na ciepło z chłodnymi dodatkami.

 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. na słodko bym zjadła.. oprószone cukrem pudrem :-)

    OdpowiedzUsuń